Ja, Superfood-Blog

A Kurkumin 10 Tudományosan Bizonyított Egészségügyi Hatása

bis yes_superfood Admin auf Dec 01, 2022

A Kurkumin 10 Tudományosan Bizonyított Egészségügyi Hatása

A kurkuma néven ismert fűszer talán a létező egyik leghatásosabb étrend-kiegészítő. Számos kutatás bizonyította már, hogy a kurkuma kiemelkedően jó hatással van a szervezetünkre és az agyunkra. A jótékony hatásokat a fő aktív hatóanyagának köszönheti, amely a kurkumin. [ 1 ] Alábbi blogposztunkban megtudhatod, milyen tudományosan igazolt hatásai vannak a kurkumának és a kurkuminnak.

Mi az a kurkuma, és mi az a kurkumin?

A kurkuma egy sárga fűszer, amely például a curry sárga színét adja. Indiában már évezredek óta használják, fűszerként és gyógynövényként egyaránt. Az utóbbi időkben egyre több tudományos kutatás ist igazolja azt, amit a hagyomány állít: a kurkuma gyógyhatású összetevőket tartalmaz.

Ezek a gyógyhatású összetevők a kurkuminoidok, és a legfontosabb közülük a kurkumin. A kurkumin erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkezik.

A továbbiakban összegyűjtöttük a kurkuma és a kurkumin top 10 tudományosan bizonyított jótékony egészségügyi hatását.

 1. A kurkuma gyógyhatású bioaktív összetevőket tartalmaz

Sajnos a kurkuma kurkumin tartalma nem túl magas, a boltban kapható kurkuma porok általában mindössze 3% kurkumint tartalmaznak. [ 2 ] Ezért a kutatások inkább olyan kurkuma kivonatokról szólnak, amelyek főként kurkuminból állnak (akárcsak a Yes Superfood Kurkuminpora ).

Ahhoz, hogy a megfelelő kurkumin mennyiséget vidd be a szervezetedbe nap mint nap, nem elég az, hogy kurkumával fűszerezed az ételeket, ezért érdemes kurkumin étrend-kiegészítőt fogyasztani.

A kurkumin hatékony felszívódását két módon segítheted:

 • Kombináld fekete borssal. A fekete bors piperint tartalmaz, amely a kurkumin felszívódását akár 2000%-kal ist megnövelheti. [ 3 ]
 • Fogyaszd magas zsírtartalmú ételekkel vagy ételek után. A kurkumin zsírban oldódó hatóanyag, így érdemes zsírban, olajban gazdag ételekkel kombinálni. Hogyan? Kattints ide receptötleteinkért!
 1. A kurkumin egy természetes gyulladáscsökkentő összetevő

A gyulladás rendkívül fontos, mivel segíti a szervezetet a külső kórokozók legyőzésében, és fontos szerepe van az általuk okozott károk meggyógyításában. Az akut, rövidtávú gyulladás jótékony hatású lehet, viszont a krónikus és a szervezet önmaga ellen irányuló gyulladása nagyon ist káros.

A tudósok szerint a krónikus, alacsonyszintű gyulladás számos olyan egészségügyi probléma és betegség okozója lehet, mint amilyenek:

 • ein szívbetegségek,
 • ein Rake,
 • ein metabolikus szindróma,
 • az Alzheimer-kor,
 • vagy más degeneratív egészségügyi problémák.

Ezért minden gyulladáscsökkentő hatóanyag, mint a kurkumin, segíthet a fent említett egészségügyi gondok megelőzésében és kezelésében.

 1. A kurkumin növelheti a szervezet antioxidáns kapacitását

Az öregedés és számos betegség egyik okozója az oxidatív stressz. Az oxidatív stresszt a szabadgyökök váltják ki, amelyek magas reakcióképességű molekulák, párosítatlan elektronokkal. A szabadgyökök megkárosítják szervezetünk egészséges anyagait, például a zsírsavakat, a fehérjéket vagy a DNS-molekulákat.

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek megvédik szervezetünket a szabadgyökök ellen. A kurkumin egy erőteljes antioxidáns, amely kémiai szerkezete révén képes semlegesíteni a szabadgyököket. [ 4 ] Továbbá számos állat- és sejtkutatás igazolja, hogy a kurkumin nem csak blokkolja a szabadgyökök tevékenységét, de más antioxidánsok aktivitását ist képes stimulálni. [ 5 ]

 1. A kurkumin stimulálja az agyi eredetű növekedési faktort

Korábban úgy hitték, hogy a neuronok nem képesek osztódni és sokszorozódni a gyermekkor után. Azonban ma már tudjuk, hogy ez nem így van. Ein neuronok képesek új kapcsolódások kialakítására és az agy egyes területein sokszorozódni ist képesek.

Ennek a folyamatnak fontos résztvevője az agyi eredetű növekedési faktor (BDNF). Ez egy olyan gén, amely segít megelőzni az agysejtek pusztulását, elősegíti az új idegsejtek születését és a már meglévő idegsejtek közötti kapcsolatok létrejöttét, valamint szerepet játszik a myelin (az idegsejtek axonját körülvevő védőburok) építésében is.

A BDNF fehérje fontos szerepet játszik a memória és a tanulás folyamataiban, valamint az agy olyan részeiben is fellelhető, amelyek az evésért, ivásért és testsúlyért felelősek. [ 6 ]

A BDNF fehérje alacsony szintje számos agyi rendellenességhez kapcsolódik, mint például a depresszióhoz [ 7 ] és az Alzheimer-kórhoz. [ 8 ]

Állatkísérletek igazolják, hogy a kurkumin megnövelheti az agyban található BDNF szintjét. [ 9 ] Tehát hatásosan késleltetheti vagy akár vissza ist fordíthatja az agyi rendellenességeket és az öregedés okozta degenerációt.

A kurkumin szintén javíthatja a memóriát és a koncentrációt. [ 10 ]

 1. A kurkumin csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát

A szívbetegség az első számú halálok az egész világon. A kutatók már számos évtizede vizsgálják, miként alakul ki a szívbetegség, és talán nem meglepő, hogy számos okot találtak rá.

A kurkumin számos módon visszafordíthatja a szívbetegség kialakulását. A kurkumin egyik legfontosabb hatása a szívre az, hogy megerősíti a belső érfalakat. [ 11 ] Ha az érfalak nem működnek megfelelően, akkor nem képesek szabályozni a vérnyomást, vérrögök képződnek, és más komplikációk lépnek fel.

Számos tanulmány állítja, hogy a kurkumin segítheti az egészséges szívműködést. [ 12 ] [ 13 ] Radásul egy kutatás szerint a posztmenopauzális nők esetében a kurkumin akár olyan hatékonysággal bírhat, mint az edzés. [ 14 ]

A kurkumin korábban részletezett gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása szintén fontos szerepet játszik a szívbetegség kezelésében.

Egy kísérletben 121 személyt vizsgáltak, akiknek szívkoszorúér áthidaló műtétje volt. A kutatók placebót vagy napi 4 gramm kurkumint adtak a betegeknek a műtétet megelőző három és az azt követő öt napban. A kurkumint fogyasztó csoportnak 65%-kal kisebb esélye volt arra, hogy szívrohama legyen a műtétet követő kórházi tartózkodás alatt. [ 15 ]

 1. A kurkuma megelőzheti a rákot

A rák egy olyan betegség, amelyet féktelen sejtszaporodás jellemez. A kurkumin étrend-kiegészítők képesek hatni a rák egyes típusaira. [ 16 ] A kurkumin hatásos gyógynövény a rák kezelésére, és befolyásolhatja a daganatok növekedését és kialakulását. [ 17 ]

A kutatások kimutatták, hogy a kurkumin:

 • hozzájárulhat a rákos sejtek pusztulásához,
 • csökkentheti az véredényképződést (az új vérerek kialakulását a daganatokban),
 • csökkentheti a rák terjedését, az áttétek keletkezését. [ 18 ]

Továbbá bizonyították, hogy a kurkumin megelőzheti a rákot, különösen az emésztőrendszeri daganatos betegségeket, mint például a kolorektális rák.

Egy kísérlet soran 44 férfit vizsgáltak, akiknek a vastagbélükben elrákosodó fekélyek voltak. Harminc napon keresztül napi 4 gramm kurkumint fogyasztottak, és a fekélyek száma 40%-kal csökkent. [ 19 ]

 1. A kurkumin segíthet az Alzheimer-kór kezelésében

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, és a demencias esetek akár 70%-ában megjelenik. Míg néhány tünete kezelhető, az Alzheimer-kór ellen nincs gyógymód, ezért a megelőzés kulcsfontosságú.

Kimutatták, hogy a kurkumin képes átlépni az úgynevezett vér-agy gáton, [ 20 ] az agyat védő nagy sűrűségű sejtrétegen, amelyen nem minden hatóanyag képes átjutni.

Mivel a gyulladás és az oxidatív stressz egyaránt közrejátszik az Alzheimer-kór kialakulásában, a kurkumin egy jó megelőző módszer lehet.

Továbbá az Alzheimer-kór egyik fő jellemzője, hogy amiloid fehérjék rakódnak le a szervezetben. A kutatások azt mutatták ki, hogy a kurkumin képes kiüríteni ezeket a lerakódásokat. [ 21 ]

 1. Az arthiritisszel küzdő betegeken ist segítenek a kurkumin étrend-kiegészítők

Az arthiritisz egy nagyon gyakori egészségügyi probléma a nyugati országokban. Számos típusa van, és a legtöbb arthiritisz az ízületek gyulladásával jár. Tekintve, hogy a kurkumin egy nagyon erős gyulladásgátló összetevő, az arthiritiszen is segíthet, ahogyan azt már számos kutatás kimutatta.

Egy rheumatoid arthiritiszben szenvedő betegekkel végzett kutatásban a kurkumin hatékonyabb volt, mint egy gyulladáscsökkentő gyógyszer. [ 22 ]

Más kutatások ist vizsgálták a kurkumin arthiritiszre való hatását, és számos tünet javulását mutatták ki. [ 23 ]

 1. A kurkumin hatásos a depresszió ellen

Ein kurkumin a depresszió kezelésében ist ígéretes eredményeket mutatott.

Egy kísérlet soran 60 depresszióval küzdő személyt választottak szét véletlenszerűen három csoportba. Az egyik csoport Prozacot kapott, a második csoport 1 gramm kurkumint, míg a harmadik csoport Prozacot és kurkumint is szedett. Hat hét elteltével a kurkumint szedő csoport hasonló javulást mutatott, mint a Prozacot szedő a csoport. A legnagyobb javulást pedig azon csoport esetében észlelték, amelyik egyszerre szedett Prozacot és kurkumint. [ 24 ]

A depresszió csökkent BDNF-szinttel és zsugorodó hippokampusszal jár, ami az agy tanulással és memóriával összefüggő része. A kurkumin segíthet a BDNF-szintek stimulálásában, és lehetséges, hogy képes visszafordítani ezen elváltozásokat. [ 25 ]

Szintén bizonyított, hogy a kurkumin képes stimulálni a szerotonin és a dopamin neurotranszmitterek termelését. [ 26 ]

 1. A kurkumin segíthet az öregedés késleltetésében és az öregedéssel járó krónikus betegségek leküzdésében

Ha a kurkumin segíthet a szívbetegségben, a rákban és az Alzheimer-kórban, akkor a hosszú élet elérésében is segíthet. Ein kurkumint Anti-Aging/öregedésgátló étrend-kiegészítőként ist lehet fogyasztani. [ 27 ] Mivel mind az oxidáció, mind a gyulladás nagy szerepet játszik az öregedés folyamatában, a kurkumin még a betegségek megelőzésénél is többre képes.

Összefoglalas

 • A kurkuma aktív hatóanyaga, a kurkumin számos tudományosan igazolt jótékony egészségügyi hatással rendelkezik, hozzájárulhat a szívünk egészségéhez, segítségével megelőzhető számos betegség, valamint kiegészítő gyógymód lehet betegségek kezelésekor.
 • A kurkumin egy nagyon erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns, így mindenképpen érdemes a mindennapi rutinunk részévé tenni, mint étrend-kiegészítő.
 • A hatékony felszívódás érdekében érdemes fekete borssal és zsíros/olajos összetevőkkel kombinálni a kurkumint.

Próbáld ki Te is a Yes Superfood limitált kiadású Kurkumin superfood porát, és élvezd a kurkuma jótékony hatásait kellemetlen íz vagy szag nélkül!


Nyári Lili

A Ja Superfood társalapítója és brand managere

Forrasok:
[ 1 ] Rolle von Curcumin in der systemischen und oralen Gesundheit: Ein Überblick – PMC (nih.gov)
[ 2 ] Curcumingehalt von Kurkuma- und Currypulvern – PubMed (nih.gov)
[ 3 ] Einfluss von Piperin auf die Pharmakokinetik von Curcumin bei Tieren und menschlichen Probanden – PubMed (nih.gov)
[ 4 ] Antioxidative und entzündungshemmende Eigenschaften von Curcumin – PubMed (nih.gov)
[ 5 ] Kurkuma und seine Hauptverbindung Curcumin für die Gesundheit: Bioaktive Wirkungen und Sicherheitsprofile für Lebensmittel, pharmazeutische, biotechnologische und medizinische Anwendungen – PubMed (nih.gov)
[ 6 ] BDNF-Gen: MedlinePlus Genetics
[ 7 ] Niedrigere vom Gehirn stammende neurotrophe Faktoren sind mit altersbedingten Gedächtnisstörungen bei älteren Erwachsenen verbunden, die in Gemeinschaften leben: die Sefuri-Studie | Wissenschaftliche Berichte (nature.com)
[ 8 ] Verringerte Serumspiegel des aus dem Gehirn stammenden neurotrophen Faktors (BDNF) bei Patienten mit Alzheimer-Krankheit (AD): Eine systematische Überprüfung und Metaanalyse – PMC (nih.gov)
[ 9 ] Antidepressivum-ähnliche Wirkungen von Curcumin im WKY-Rattenmodell für Depressionen sind mit einem Anstieg des Hippocampus-BDNF verbunden – ScienceDirect
[ 10 ] Gedächtnis- und Gehirn-Amyloid- und Tau-Effekte einer bioverfügbaren Form von Curcumin bei Erwachsenen ohne Demenz: Eine doppelblinde, Placebo-kontrollierte 18-monatige Studie – ScienceDirect
[ 11 ] Die Supplementierung mit Curcumin verbessert die vaskuläre Endothelfunktion bei gesunden Erwachsenen mittleren und höheren Alters, indem sie die Bioverfügbarkeit von Stickstoffmonoxid erhöht und oxidativen Stress reduziert – PMC (nih.gov)
[ 12 ] JCM | Kostenloser Volltext | Therapeutische Anwendungen von Curcumin-Nanomedizin-Formulierungen bei Herz-Kreislauf-Erkrankungen | HTML (mdpi.com)
[ 13 ] Neuartige Form von Curcumin verbessert die Endothelfunktion bei jungen, gesunden Menschen: Eine doppelblinde, Placebo-kontrollierte Studie (hindawi.com)
[ 14 ] Die Einnahme von Curcumin und Bewegungstraining verbessern die vaskuläre Endothelfunktion bei postmenopausalen Frauen – PubMed (nih.gov)
[ 15 ] Auswirkungen von Curcuminoiden auf die Häufigkeit akuter Myokardinfarkte nach Koronararterien-Bypass-Operation – PubMed (nih.gov)
[ 16 ] Mögliche krebsbekämpfende Eigenschaften und Wirkungsmechanismen von Curcumin | Krebsforschung (iiarjournals.org)
[ 17 ] Curcumin und Krebs – PMC (nih.gov)
[ 18 ] Curcumin hemmt die Angiogenese in Endothelzellen durch Herunterregulieren des PI3K/Akt-Signalwegs – ScienceDirect
[ 19 ] Klinische Phase-IIa-Studie mit Curcumin zur Prävention von kolorektalen Neoplasien – PubMed (nih.gov)
[ 20 ] Verwendung von Curcumin zur Diagnose, Prävention und Behandlung der Alzheimer-Krankheit – PMC (nih.gov)
[21] Curcuminoide verbessern die Amyloid-Beta-Aufnahme durch Makrophagen von Alzheimer-Patienten – PubMed (nih.gov)
[ 22 ] Eine randomisierte Pilotstudie zur Bewertung der Wirksamkeit und Sicherheit von Curcumin bei Patienten mit aktiver rheumatoider Arthritis – PubMed (nih.gov)
[ 23 ] Produktbewertungsregister von Meriva®, einem Curcumin-Phosphatidylcholin-Komplex, zur ergänzenden Behandlung von Osteoarthritis – PubMed (nih.gov)
[ 24 ] Wirksamkeit und Sicherheit von Curcumin bei Major Depression: eine randomisierte kontrollierte Studie – PubMed (nih.gov)
[ 25 ] Potenziale von Curcumin als Antidepressivum (hindawi.com)
[ 26 ] Grenzen | Curcumin in Depression: Mögliche Wirkungsmechanismen und aktuelle Beweise – ein narrativer Überblick (frontiersin.org)
[ 27 ] Curcumin, Entzündungen, Alterung und altersbedingte Krankheiten – PubMed (nih.gov)