Yes Superfood blog

Hogyan válassz vegán protein port?

by Lili Nyári on Jun 02, 2023

Hogyan válassz vegán protein port?

Akár csak a legtöbb étrend-kiegészítő esetében, a piacon elérhető növényi alapú protein porok nem mind ugyanolyanok az alapanyag minőségét és forrását tekintve.

A szervezetben 21 féle különböző aminosav van, amelyre a megfelelő működéséhez szüksége van. Ezen belül 9 esszenciális (létfontosságú) aminosav van, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes önálló előállításukra, és az étrenden keresztül vagy étrend-kiegészítők segítségével kell bevinnünk őket.

Az állati fehérjéket teljes értékű fehérjéknek nevezzük, mivel mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák. Egyes növényi források, mint amilyen a szójabab, szintén teljes értékű fehérjének számítanak. (Megjegyzés: Gyakori a szójára való érzékenység, így nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.)

Számos növényi étel, mint a rizs, a bab, a földimogyoró, a búza, majdnem teljes értékűnek számít, amely azt jelenti, hogy egyes esszenciális aminosavakat nem tartalmazzák, vagy csak nagyon keveset tartalmaznak például leucinból, kénsavtartalmú aminosavakból vagy lizinből.

Amikor növényi protein port választasz, akkor érdemes olyat választani, amely egymást kiegészítő növényi fehérjéket tartalmaz, és ezáltal teljesebb aminosav profillal rendelkezik - különösen, ha a fehérjebeviteled egy jelentős része az adott fehérjeporból származik majd. A tanulmányok azt mutatták ki, hogy egy gabonanemű (például rizs) és egy hüvelyes forrás (például borsó) kombinációja a legjobb arra, hogy teljes aminosav profilú terméket kapjunk.

A Yes Superfood vegán proteinjei is ezzel a kombinációval készültek: rizsfehérje és borsófehérje izolátumot tartalmaznak, így mind a 9 esszenciális és mind a 12 nem esszenciális aminosavat tartalmazzák. Ezen felül különleges superfoodokat tartalmaznak, amelyek nem befolyásolják a kellemes, édes ízüket, de hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és támogatják a test természetes méregtelenítő folyamatait.