Yes Superfood blog

5 ok, amiért érdemes vegán protein port használni

by Lili Nyári on Jun 02, 2023

5 ok, amiért érdemes vegán protein port használni

Miért való Neked a vegán protein por még akkor is, ha nem vagy vegán/vegetáriánus?

A legtöbb embernek, aki életmódváltásba kezd, a napi fehérjebevitel növelése lehet az első lépés a jobb egészségügyi állapot, anyagcsere és vitalitás felé. A protein porok használata kényelmes megoldás lehet a sűrű és elfoglalt életet élőknek.

A proteinporok kínálata folyamatosan bővül - a tejsavótól kezdve a kazeinen és kollagénen át a vegán protein porokig - és nagyon zavarba ejtő lehet a választás.

Míg a protein porok összes fajtájának megvan az ideális alkalmazási helye, a növényi alapú, vegán protein por egy olyan opció, amelyet a legtöbbeknek érdemes az étrendjük részévé tenni.

Miért használjak vegán protein port?

Még ha nem is követsz vegán vagy vegetáriánus étrendet, a vegán protein porok még is számos előnnyel járhatnak.

1. A fehérjeforrások felcserélése támogatja az egészséges bélműködést

Az egészséges emésztés és bélműködés egyre népszerűbb téma az egészséges életmódot követők között, és nem hiába: az emésztés kulcsfontosságú szerepet játszik az egészségben.

Rengeteg étrend-kiegészítő és táplálkozási stratégia létezik arra, hogy az emésztésünk a lehető legoptimálisabban működjön, de az egyik legjobb szokás, az a fehérjeforrások felcserélése. Más szóval, próbáld meg, hogy nem mindig ugyanazt a fajta fehérje fajtát fogyasztod nap mint nap, hónapról hónapra - legyen szó akár ételekről, akár étrend-kiegészítőkről.

A fehérjeforrások felcserélése csökkentheti az esélyét annak, hogy a monoton étrend következtében valamilyen ételérzékenység alakuljon ki, nem beszélve arról, hogy minél változatosabb az étrended, annál változatosabb a tápanyagbeviteled.

Lehet, hogy már megvan a kedvenc protein porod, amit már megszoktál, viszont érdemes néha szünetet tartani, és lecserélni. Egy vegán protein por előnyös választás lehet sokaknak, különösen, ha egyébként húsevő vagy.

2. A vegán protein porok tejmentesek

A tehéntej az egyik leggyakoribb ételérzékenység, és ennek eredményeképpen egyre többen váltanak tejmentes étrendre. Hogy a Te szervezetednek jó vagy rossz-e a tej, azt személyes tapasztalatok és egy kis kísérletezés után tudod eldönteni, úgy, hogy megfigyeled a tejfogyasztás utáni esetleges reakciókat, gyulladásokat és egyéb tüneteket.

Azonban számos tejtermék, mint a tej és a joghurt magas fehérjetartalommal rendelkezik, míg a növényi alternatívák, mint a mandulatej vagy a kókuszjoghurt fehérjetartalma nem ér fel hagyományos társaikhoz.

Ezért ha tejmentes diétán vagy, valószínűleg extra fehérjekiegészítésre lesz szükséged. Mivel mind a tejsavó mind a kazein tejből készül, a vegán proteinpor a legjobb opció. 

3. A vegán proteinportól kevésbé puffadhatsz

Fontos megjegyezni, hogy amikor valaki először kezd el bármilyen fehérjeport bevezetni az étrendjébe, tapasztalhat puffadást és kényelmetlenséget. Gyakori tévhit, hogy ezt maga a fehérje okozza, de ez ritkán van így, különösen ha az emésztőenzimek rendben vannak és jól működik az emésztésünk.

A legtöbb esetben a fehérjepor fajtája (és minősége) okozza a gondot. Különösen gyakori a puffadás a szójaalapú fehérjeporok esetében, mivel a szója gyakori ételérzékenység és allergén. A tünetek hamar megszűnnek, ha lecseréljük a szójafehérje izolátumot tartalmazó étrend-kiegészítőket olyan opciókra, amelyek kevésbé okoznak gyulladást.

És azoknak, akik nem bírják a tejsavó fehérjét, a kellemetlen tünetek csökkenthetők egy olyan tejsavó fehérjével, amely legelőkön legeltetett tehenek tejéből készül, és emésztőenzimeket (pl. bromelaint vagy papaint) is tartalmaz. De sokaknak egyszerűen a tejsavó okozza a puffadást és a szelességet.

Ezesetben pedig egy magas minőségű, szójamentes, növényi alapú, vegán protein por a megoldás, amellyel könnyedén növelheted a fehérjebeviteledet a kellemetlen emésztési tünetek nélkül.

4. A vegán proteinporoknak hasonlóan jótékony hatása van más fehérjepor fajtákhoz

Egyes kritikus hangok szeretik azt hangoztatni, hogy felesleges vegán protein porokat fogyasztani, mivel kevésbé emészthetőek, mint az állati fehérjék. Míg a vegán proteinek esetében egyes tápanyagok biohasznosulása valóban gyengébb, a kutatások azt mutatják, hogy a vegán fehérje kiegészítőknek lenyűgöző jótékony hatásaik vannak.

Egy kutatás a borsóproteint hasonlította össze a tejsavó fehérjével, és a tesztalanyok hasonló eredményeket értek el az izomtömeg növelésben akár borsó-, akár tejsavófehérjét fogyasztottak. Egy kisebb, 15 férfit vizsgáló kutatás azt igazolta, hogy mind a borsófehérje izolátum, mind a tejsavó fehérje izolátum hasonló hatással volt az étvágyra, a napi kalóriabevitelre és a napi kalóriaégetésre.

5. A vegán proteinpor jobban működik egyes receptekben

A fehérjeporokat számos izgalmas és kreatív módon lehet használni azon kívül, hogy egy shakerben összerázzuk őket némi folyadékkal. Mivel a növényi alapú fehérjék általánosságban sűrűbbek és jobban felveszik a folyadékot, mint a tejsavó vagy kollagén fehérjék, egyes protein-dús receptek a vegán proteinekkel működnek a legjobban. Továbbá ha sűrűbb állagra van szükség, a legjobb választás a borsó fehérje, mivel nincs olyan “poríze”, mint más növényi fehérjéknek, például a kenderfehérjének.

Ha kreatív módon szeretnénk növelni fehérjebevitelünket, érdemes proteindús finomságokat készíteni vegán protein porokkal. A Yes Superfood vegán fehérjéivel is számos ínycsiklandó recept készült már, próbáld ki a következő blogposztban összegyűjtött recepteket: 6 fehérjedús vegán recept, amely elűzi az édességek utáni sóvárgást.