Yes Superfood blog

A feketerépa 10 jótékony hatása, amelyről biztosan nem hallottál még

by Lili Nyári on May 11, 2023

A feketerépa 10 jótékony hatása, amelyről biztosan nem hallottál még

A feketerépa egy nagyon népszerű zöldség mind Kínában, mind Indiában, számos egészségügyi hatása és érdekes színe miatt. A feketerépa nem csak színében különbözik a sárgarépától, de tápanyagtartalmával is lekörözi hétköznapibb testvérét. Színét magas antocianin tartalmának köszönheti, és általásságban édesebb az íze, mint a sárgarépának.

A feketerépa jótékony egészségügyi hatásai:

 1. A feketerépa csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
 2. A feketerépa csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát
 3. A feketerépa késlelteti az öregedési folyamatokat
 4. A feketerépa csökkenti a gyulladást
 5. A feketerépa csökkentheti a koleszterinszintet
 6. A feketerépa segíthet a fogyásban
 7. A feketerépa hozzájárulhat a mentális egészséghez
 8. A feketerépa javítja a látást
 9. A feketerépa segíti a vas felszívódását
 10. A feketerépa segíti a sebgyógyulást

A feketerépa tápanyag összetétele

A feketerépa telis-tele van antioxidáns hatású antocianinokkal, így nagyon tápláló. A répák minden színben (narancssárga, sárga, sötétlila vagy fekete) sok A-, B-, C-vitamint, rostot és káliumot tartalmaznak. A feketerépa sötét színe magas antocianintartalmának köszönhető, akárcsak olyan gyümölcsök esetében, mint a szeder, az áfonya és a feketeszőlő. A feketerépa kétszer annyi A-vitamint tartalmaz, mint a sárgarépa. Alfa-karotinokat is tartalmaz, amely segítik megelőzni a keringési rendellenességeket. Továbbá kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint sárga társaik.

A fekete répa jótékony hatásai

 1. A feketerépa csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

Kutatások bizonyították, hogy a fekete répa fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. A feketerépa antocianin tartalma csökkenti a vastagbél-, a prosztata- és a mellrák kialakulásának kockázatát.

 1. A feketerépa csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát

Rendszeres fogyasztás esetén a feketerépa csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A feketerépa bioaktív összetevői csökkentik a koleszterinszintet, így megelőzve a betegségeket. Alfa-karotint is tartalmaz, amely szintén csökkenti a keringési betegségeket.

 1. A feketerépa késlelteti az öregedési folyamatokat

A feketerépa egy másik különleges képessége, hogy késlelteti az öregedési folyamatokat. Harmicöt éves kor felett a szemünk körül megjelennek a ráncok, finom vonalak és a szemkörnyék vérkeringése is elkezd lelassulni, ami idősebb, fáradtabb tekintetet eredményez. A feketerépa antocianin tartalma megerősíti a szemkörnyék idegeit és vérkeringését, míg C-vitamin tartalma javítja a bőrképet.

 1. A feketerépa csökkenti a gyulladást

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a feketerépának gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak. Ezért kiváló választás azoknak, akik reumatoid arthritisszel küzdenek.

 1. A feketerépa csökkentheti a koleszterinszintet

A kutatások szerint a feketerépa tartalmaz olyan bioaktív összetevőt, amely csökkenti a koleszterin szintet és egyensúlyban tartja a vércukorszintet, így a cukorbetegséget is segítenek megelőzni.

 1. A feketerépa segíthet a fogyásban

A feketerépában nincs semmilyen „varázsanyag”, ami közvetlenül fogyáshoz vezethet, de biztosan támogathat a fogyókúrában. Egyes kutatások azt mutatták, hogy a feketerépa fogyasztással csökkent a BMI. A feketerépa szintén gazdag vízoldékony rostokban, amelyek hosszan tartó teltségérzetet okoznak, így csökkentheti az étvágyat. Továbbá alacsony a kalóriatartalmuk.

 1. A feketerépa hozzájárulhat a mentális egészséghez

A mentális egészségünk fenntartása nagyon fontos, különösen ebben a gyors és stresszes életvitelben. A nyersen vagy gyümölcslé formájában fogyasztott feketerépa javíthat a mentális állapotodon, mivel gazdag B1-vitaminban, amely nagyon jót tesz az idegrendszernek.

 1. A feketerépa javítja a látást

A feketerépa, akárcsak a sárgarépa jót tesz a szemnek és a látásnak. A feketerépában rengeteg antioxidáns és kétszer annyi A-vitamin található, mint a sárgarépában. A sárgarépa béta-karotint tartalmaz, amelyet a szervezetnek kell átalakítania A-vitaminná, viszont a feketerépa készen tartalmazza az A-vitamint.

 1. A feketerépa segíti a vas felszívódását

A feketerépa magas C-vitamin tartalma segíti a vas felszívódását.

 1. A feketerépa segíti a sebgyógyulást

A feketerépa véralvadást segítő összetevőket is tartamaz, amely segíthet a sebgyógyulásban. Ha rendszeresen fogyasztasz feketerépát, gyorsabban gyógyulhatnak a vágásaid és sebeid.

A Yes Superfood Fekete répa pora 100% feketerépából készült, így te is könnyedén a mindennapjaid részévé teheted ezt a szuperélelmiszert! Keverd vízhez, tejhez, joghurthoz, vagy keresd fel a Receptek oldalt további felhasználási ötletekért!

Fekete répa por

Források:
https://healthandhealthier.com/health-benefits-of-black-carrots/
Characterization of black carrot
Introduction to black carrots
Properties of black carrots
Anthocyanin Composition of Black Carrot