Yes Superfood blog

9+1 Hiba, Ami Miatt Nem Lesz Krémes A Smoothied

by yes_superfood Admin on Dec 01, 2022

9+1 Hiba, Ami Miatt Nem Lesz Krémes A Smoothied

#1 Friss gyümölcsöket használsz

A krémes smoothie állagot csakis fagyasztott gyümölcsökkel és zöldségekkel érheted el. Ha látom, hogy a konyhapulton megint ott szomorkodik 2-3 túlérett, barna banán, akkor azonnal felkarikázom őket egy fagyasztható dobozba, és beteszem őket a mélyhűtőbe. Az ilyen édes gyümölcsökből készíthető el a legfinomabb, krémes állagú smoothie, és még a kidobástól is megmenthetjük őket!

#2 Túl sok folyadékot használsz

Ha igazán krémes, fagyiszerű smoothie állagra vágysz, akkor bánj óvatosan a hozzáadott folyadék mennyiségével. Használhatsz tejet, növényi tejet vagy akár gyümölcslevet is, a lényeg, hogy amikor elkezded keverni a smoothiet, maximum 60 ml folyadékot önts a turmixgépbe. Ha később nehezen keveredik el a smoothied, önthetsz még hozzá, viszont kivenni már nem tudod a folyadékot!

#3 Nem krémes gyümölcsöket választasz

A lédúsabb, magasabb víztartalmú gyümölcsökből, mint amilyen az alma, a körte vagy a narancs sajnos nem lesz finom, krémes smoothie. Ha mindenképpen fel szeretnéd használni ezeket a gyümölcsöket a smoothiedhoz, akkor fagyaszd le őket és párosítsd őket krémesebb gyümölcsökkel.

Például finom smoothiet készíthetsz:

• 2/3 rész fagyasztott banán és 1/3 rész fagyasztott körte keverékéből

• vagy 2/3 rész fagyasztott mangóból és 1/3 rész fagyasztott narancsból.

Kedvenc krémes gyümölcseink és zöldségeink smoothie készítéshez:

• banán

• mangó

• ananász

• barack

• papaya

• sütőtök (először főzzük meg, majd fagyasszuk le)

• karfiol (először főzzük meg, majd fagyasszuk le)

#4 Jeget teszel a smoothiedhoz

Van, amikor jól jön egy-két jégkocka a smoothieba, például, ha folyósabb állagú, iható smoothiet készítünk, vagy ha diétázunk, és alacsonyabb kalóriatartalmú smoothiet szeretnénk. Viszont, ha krémes smoothiera vágysz, akkor hagyd ki a jeget, mert nagyon gyorsan megolvad, és vizes, jégkásás állagú lesz tőle a smoothied.

#5 Nem kevered meg a smoothiet turmixolás közben

Ha a turmixgépedhez tartozik tamper/bot, akkor mindenképpen kezdd el használni, amint bekapcsolod a turmixgépet. A lényeg, hogy a tartály faláról a turmixgép belseje felé, a késekhez told a gyümölcsöket, hogy a gép egyenletes állagúvá keverhesse a smoothiedat. Ha pedig nem jár tamper/bot a turmixgépedhez, akkor érdemes keverés közben többször megállítani a gépet, hogy egy spatula segítségével lekaparhasd a tartály faláról a gyümölcsöket.

#6 Nem adsz sűrűsítő alapanyagokat a smoothiedhoz

Amikor smoothiek sűrűsítéséről írunk, akkor természetesen nem a zselatinra gondolunk. A krémes smoothie állaghoz add hozzá turmixgépedhez a következőket:

• Proteinpor: nem csak sűrűbb, de laktatóbb is lesz tőle a smoothie.

• Joghurt: cseréld le a tejet két evőkanál joghurtra, és biztosan nem lesz túl folyós a smoothied.

• Chia mag: ez a superfood nem csak toppingként kiváló. Ha már a keverési fázisban hozzáadsz egy evőkanálnyi chia magot a smoothiedhoz, krémesebb állagot kapsz, ráadásul tovább eltelít majd a smoothie!

#7 Nem fagyasztod le eléggé a gyümölcsöket

Ahhoz, hogy fagyiállagú legyen a smoothied, a gyümölcsöket érdemes 2 nappal felhasználás előtt lefagyasztani. Túl bonyolultnak tűnik? Én mindig valamivel több banánt veszek, mint amennyit megeszünk egy hét alatt, így a hét végére igazán érettek és édesek lesznek. Ekkor vágom fel fagyasztom le őket, így mindig van 2-3 smoothie tálnyi gyümölcs a fagyasztóban.

#8 Hagyod, hogy kiolvadjon a gyümölcs

Készíts elő mindent, amire szükséged lehet a smoothiehoz! Vedd elő a turmixgépet, a tampert/spatulát, mérd ki egy pohárba a növényi tejet, vedd elő a kókusztáladat és válaszd ki, mit szeretnél tenni a smoothie tetejére. Csak ezek után vedd ki a gyümölcsöt a fagyasztóból! Mindez csak pár percnyi teendőnek hangzik, viszont már ennyi is elég ahhoz, hogy a gondosan előkészített gyümölcseid megolvadjanak.

#9 Vársz a tökéletes turmixgépre

Ha már régebb óta foglalkoztat a smoothie tál készítés, akkor biztosan kutakodtál már külföldi blogokban is, ahol legtöbben a Vitamix turmixgépeit ajánlják smoothie készítéshez. Azonban nincs feltétlenül szükség méregdrága turmixgépre ahhoz, hogy finom, krémes állagú smoothiet készíthess. Ha követed a listán található tippeket, kis gyakorlás után Te is profi leszel a smoothie készítésben, akár turmixgépet, akár ételaprítót használsz!

+1 Türelmetlen vagy

Ismered a régi mondást: türelem… finom smoothie tálat terem? Lehet, hogy eleinte túl bonyoltnak tűnik a smoothie készítés, de hidd el, ha egyszer belejössz, gyerekjáték lesz és nem bírsz majd leállni!

Remélem segítenek ezek a tippek, és ha már eltaláltad a kívánt krémes smoothie állagot, olvasd el következő blogposztunkat: 7+1 tipp az instakompatibilis smoothie tálakért!