Yes Superfood blog

A Kurkumin 10 Tudományosan Bizonyított Egészségügyi Hatása

by yes_superfood Admin on Dec 01, 2022

A Kurkumin 10 Tudományosan Bizonyított Egészségügyi Hatása

A kurkuma néven ismert fűszer talán a létező egyik leghatásosabb étrend-kiegészítő. Számos kutatás bizonyította már, hogy a kurkuma kiemelkedően jó hatással van a szervezetünkre és az agyunkra. A jótékony hatásokat a fő aktív hatóanyagának köszönheti, amely a kurkumin.[1] Alábbi blogposztunkban megtudhatod, milyen tudományosan igazolt hatásai vannak a kurkumának és a kurkuminnak.

Mi az a kurkuma, és mi az a kurkumin?

A kurkuma egy sárga fűszer, amely például a curry sárga színét adja. Indiában már évezredek óta használják, fűszerként és gyógynövényként egyaránt. Az utóbbi időkben egyre több tudományos kutatás is igazolja azt, amit a hagyomány állít: a kurkuma gyógyhatású összetevőket tartalmaz.

Ezek a gyógyhatású összetevők a kurkuminoidok, és a legfontosabb közülük a kurkumin. A kurkumin erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkezik.

A továbbiakban összegyűjtöttük a kurkuma és a kurkumin top 10 tudományosan bizonyított jótékony egészségügyi hatását.

 1. A kurkuma gyógyhatású bioaktív összetevőket tartalmaz

Sajnos a kurkuma kurkumin tartalma nem túl magas, a boltban kapható kurkuma porok általában mindössze 3% kurkumint tartalmaznak.[2] Ezért a kutatások inkább olyan kurkuma kivonatokról szólnak, amelyek főként kurkuminból állnak (akárcsak a Yes Superfood Kurkumin pora).

Ahhoz, hogy a megfelelő kurkumin mennyiséget vidd be a szervezetedbe nap mint nap, nem elég az, hogy kurkumával fűszerezed az ételeket, ezért érdemes kurkumin étrend-kiegészítőt fogyasztani.

A kurkumin hatékony felszívódását két módon segítheted:

 • Kombináld fekete borssal. A fekete bors piperint tartalmaz, amely a kurkumin felszívódását akár 2000%-kal is megnövelheti.[3]
 • Fogyaszd magas zsírtartalmú ételekkel vagy ételek után. A kurkumin zsírban oldódó hatóanyag, így érdemes zsírban, olajban gazdag ételekkel kombinálni. Hogyan? Kattints ide receptötleteinkért!
 1. A kurkumin egy természetes gyulladáscsökkentő összetevő

A gyulladás rendkívül fontos, mivel segíti a szervezetet a külső kórokozók legyőzésében, és fontos szerepe van az általuk okozott károk meggyógyításában. Az akut, rövidtávú gyulladás jótékony hatású lehet, viszont a krónikus és a szervezet önmaga ellen irányuló gyulladása nagyon is káros.

A tudósok szerint a krónikus, alacsonyszintű gyulladás számos olyan egészségügyi probléma és betegség okozója lehet, mint amilyenek:

 • a szívbetegségek,
 • a rák,
 • a metabolikus szindróma,
 • az Alzheimer-kór,
 • vagy más degeneratív egészségügyi problémák.

Ezért minden gyulladáscsökkentő hatóanyag, mint a kurkumin, segíthet a fent említett egészségügyi gondok megelőzésében és kezelésében.

 1. A kurkumin növelheti a szervezet antioxidáns kapacitását

Az öregedés és számos betegség egyik okozója az oxidatív stressz. Az oxidatív stresszt a szabadgyökök váltják ki, amelyek magas reakcióképességű molekulák, párosítatlan elektronokkal. A szabadgyökök megkárosítják szervezetünk egészséges anyagait, például a zsírsavakat, a fehérjéket vagy a DNS-molekulákat.

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek megvédik szervezetünket a szabadgyökök ellen. A kurkumin egy erőteljes antioxidáns, amely kémiai szerkezete révén képes semlegesíteni a szabadgyököket.[4] Továbbá számos állat- és sejtkutatás igazolja, hogy a kurkumin nem csak blokkolja a szabadgyökök tevékenységét, de más antioxidánsok aktivitását is képes stimulálni.[5]

 1. A kurkumin stimulálja az agyi eredetű növekedési faktort

Korábban úgy hitték, hogy a neuronok nem képesek osztódni és sokszorozódni a gyermekkor után. Azonban ma már tudjuk, hogy ez nem így van. A neuronok képesek új kapcsolódások kialakítására és az agy egyes területein sokszorozódni is képesek.

Ennek a folyamatnak fontos résztvevője az agyi eredetű növekedési faktor (BDNF). Ez egy olyan gén, amely segít megelőzni az agysejtek pusztulását, elősegíti az új idegsejtek születését és a már meglévő idegsejtek közötti kapcsolatok létrejöttét, valamint szerepet játszik a myelin (az idegsejtek axonját körülvevő védőburok) építésében is.

A BDNF fehérje fontos szerepet játszik a memória és a tanulás folyamataiban, valamint az agy olyan részeiben is fellelhető, amelyek az evésért, ivásért és testsúlyért felelősek.[6]

A BDNF fehérje alacsony szintje számos agyi rendellenességhez kapcsolódik, mint például a depresszióhoz[7] és az Alzheimer-kórhoz.[8]

Állatkísérletek igazolják, hogy a kurkumin megnövelheti az agyban található BDNF szintjét.[9] Tehát hatásosan késleltetheti vagy akár vissza is fordíthatja az agyi rendellenességeket és az öregedés okozta degenerációt.

A kurkumin szintén javíthatja a memóriát és a koncentrációt.[10]

 1. A kurkumin csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát

A szívbetegség az első számú halálok az egész világon. A kutatók már számos évtizede vizsgálják, miként alakul ki a szívbetegség, és talán nem meglepő, hogy számos okot találtak rá.

A kurkumin számos módon visszafordíthatja a szívbetegség kialakulását. A kurkumin egyik legfontosabb hatása a szívre az, hogy megerősíti a belső érfalakat.[11] Ha az érfalak nem működnek megfelelően, akkor nem képesek szabályozni a vérnyomást, vérrögök képződnek, és más komplikációk lépnek fel.

Számos tanulmány állítja, hogy a kurkumin segítheti az egészséges szívműködést.[12][13] Ráadásul egy kutatás szerint a posztmenopauzális nők esetében a kurkumin akár olyan hatékonysággal bírhat, mint az edzés.[14]

A kurkumin korábban részletezett gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása szintén fontos szerepet játszik a szívbetegség kezelésében.

Egy kísérletben 121 személyt vizsgáltak, akiknek szívkoszorúér áthidaló műtétje volt. A kutatók placebót vagy napi 4 gramm kurkumint adtak a betegeknek a műtétet megelőző három és az azt követő öt napban. A kurkumint fogyasztó csoportnak 65%-kal kisebb esélye volt arra, hogy szívrohama legyen a műtétet követő kórházi tartózkodás alatt.[15]

 1. A kurkuma megelőzheti a rákot

A rák egy olyan betegség, amelyet féktelen sejtszaporodás jellemez. A kurkumin étrend-kiegészítők képesek hatni a rák egyes típusaira.[16] A kurkumin hatásos gyógynövény a rák kezelésére, és befolyásolhatja a daganatok növekedését és kialakulását.[17]

A kutatások kimutatták, hogy a kurkumin:

 • hozzájárulhat a rákos sejtek pusztulásához,
 • csökkentheti az véredényképződést (az új vérerek kialakulását a daganatokban),
 • csökkentheti a rák terjedését, az áttétek keletkezését. [18]

Továbbá bizonyították, hogy a kurkumin megelőzheti a rákot, különösen az emésztőrendszeri daganatos betegségeket, mint például a kolorektális rák.

Egy kísérlet során 44 férfit vizsgáltak, akiknek a vastagbélükben elrákosodó fekélyek voltak. Harminc napon keresztül napi 4 gramm kurkumint fogyasztottak, és a fekélyek száma 40%-kal csökkent.[19]

 1. A kurkumin segíthet az Alzheimer-kór kezelésében

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, és a demenciás esetek akár 70%-ában megjelenik. Míg néhány tünete kezelhető, az Alzheimer-kór ellen nincs gyógymód, ezért a megelőzés kulcsfontosságú.

Kimutatták, hogy a kurkumin képes átlépni az úgynevezett vér-agy gáton,[20] az agyat védő nagy sűrűségű sejtrétegen, amelyen nem minden hatóanyag képes átjutni.

Mivel a gyulladás és az oxidatív stressz egyaránt közrejátszik az Alzheimer-kór kialakulásában, a kurkumin egy jó megelőző módszer lehet.

Továbbá az Alzheimer-kór egyik fő jellemzője, hogy amiloid fehérjék rakódnak le a szervezetben. A kutatások azt mutatták ki, hogy a kurkumin képes kiüríteni ezeket a lerakódásokat.[21]

 1. Az arthiritisszel küzdő betegeken is segítenek a kurkumin étrend-kiegészítők

Az arthiritisz egy nagyon gyakori egészségügyi probléma a nyugati országokban. Számos típusa van, és a legtöbb arthiritisz az ízületek gyulladásával jár. Tekintve, hogy a kurkumin egy nagyon erős gyulladásgátló összetevő, az arthiritiszen is segíthet, ahogyan azt már számos kutatás kimutatta.

Egy rheumatoid arthiritiszben szenvedő betegekkel végzett kutatásban a kurkumin hatékonyabb volt, mint egy gyulladáscsökkentő gyógyszer.[22]

Más kutatások is vizsgálták a kurkumin arthiritiszre való hatását, és számos tünet javulását mutatták ki.[23]

 1. A kurkumin hatásos a depresszió ellen

A kurkumin a depresszió kezelésében is ígéretes eredményeket mutatott.

Egy kísérlet során 60 depresszióval küzdő személyt választottak szét véletlenszerűen három csoportba. Az egyik csoport Prozacot kapott, a második csoport 1 gramm kurkumint, míg a harmadik csoport Prozacot és kurkumint is szedett. Hat hét elteltével a kurkumint szedő csoport hasonló javulást mutatott, mint a Prozacot szedő a csoport. A legnagyobb javulást pedig azon csoport esetében észlelték, amelyik egyszerre szedett Prozacot és kurkumint.[24]

A depresszió csökkent BDNF-szinttel és zsugorodó hippokampusszal jár, ami az agy tanulással és memóriával összefüggő része. A kurkumin segíthet a BDNF-szintek stimulálásában, és lehetséges, hogy képes visszafordítani ezen elváltozásokat.[25]

Szintén bizonyított, hogy a kurkumin képes stimulálni a szerotonin és a dopamin neurotranszmitterek termelését.[26]

 1. A kurkumin segíthet az öregedés késleltetésében és az öregedéssel járó krónikus betegségek leküzdésében

Ha a kurkumin segíthet a szívbetegségben, a rákban és az Alzheimer-kórban, akkor a hosszú élet elérésében is segíthet. A kurkumint anti-aging/öregedésgátló étrend-kiegészítőként is lehet fogyasztani.[27] Mivel mind az oxidáció, mind a gyulladás nagy szerepet játszik az öregedés folyamatában, a kurkumin még a betegségek megelőzésénél is többre képes.

Összefoglalás

 • A kurkuma aktív hatóanyaga, a kurkumin számos tudományosan igazolt jótékony egészségügyi hatással rendelkezik, hozzájárulhat a szívünk egészségéhez, segítségével megelőzhető számos betegség, valamint kiegészítő gyógymód lehet betegségek kezelésekor.
 • A kurkumin egy nagyon erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns, így mindenképpen érdemes a mindennapi rutinunk részévé tenni, mint étrend-kiegészítő.
 • A hatékony felszívódás érdekében érdemes fekete borssal és zsíros/olajos összetevőkkel kombinálni a kurkumint.

Próbáld ki Te is a Yes Superfood limitált kiadású Kurkumin superfood porát, és élvezd a kurkuma jótékony hatásait kellemetlen íz vagy szag nélkül!


Nyári Lili

A Yes Superfood társalapítója és brand managere

 

Források:
[1] Role of curcumin in systemic and oral health: An overview – PMC (nih.gov)
[2] Curcumin content of turmeric and curry powders – PubMed (nih.gov)
[3] Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers – PubMed (nih.gov)
[4] Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin – PubMed (nih.gov)
[5] Turmeric and Its Major Compound Curcumin on Health: Bioactive Effects and Safety Profiles for Food, Pharmaceutical, Biotechnological and Medicinal Applications – PubMed (nih.gov)
[6] BDNF gene: MedlinePlus Genetics
[7] Lower brain-derived neurotrophic factor levels are associated with age-related memory impairment in community-dwelling older adults: the Sefuri study | Scientific Reports (nature.com)
[8] Decreased Serum Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) Levels in Patients with Alzheimer’s Disease (AD): A Systematic Review and Meta-Analysis – PMC (nih.gov)
[9] Antidepressant-like effects of curcumin in WKY rat model of depression is associated with an increase in hippocampal BDNF – ScienceDirect
[10] Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial – ScienceDirect
[11] Curcumin supplementation improves vascular endothelial function in healthy middle-aged and older adults by increasing nitric oxide bioavailability and reducing oxidative stress – PMC (nih.gov)
[12] JCM | Free Full-Text | Therapeutic Applications of Curcumin Nanomedicine Formulations in Cardiovascular Diseases | HTML (mdpi.com)
[13] Novel Form of Curcumin Improves Endothelial Function in Young, Healthy Individuals: A Double-Blind Placebo Controlled Study (hindawi.com)
[14] Curcumin ingestion and exercise training improve vascular endothelial function in postmenopausal women – PubMed (nih.gov)
[15] Effects of curcuminoids on frequency of acute myocardial infarction after coronary artery bypass grafting – PubMed (nih.gov)
[16] Potential Anticancer Properties and Mechanisms of Action of Curcumin | Anticancer Research (iiarjournals.org)
[17] Curcumin and Cancer – PMC (nih.gov)
[18] Curcumin inhibits angiogenesis in endothelial cells using downregulation of the PI3K/Akt signaling pathway – ScienceDirect
[19] Phase IIa clinical trial of curcumin for the prevention of colorectal neoplasia – PubMed (nih.gov)
[20] Use of curcumin in diagnosis, prevention, and treatment of Alzheimer’s disease – PMC (nih.gov)
[21] Curcuminoids enhance amyloid-beta uptake by macrophages of Alzheimer’s disease patients – PubMed (nih.gov)
[22] A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis – PubMed (nih.gov)
[23] Product-evaluation registry of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, for the complementary management of osteoarthritis – PubMed (nih.gov)
[24] Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial – PubMed (nih.gov)
[25] Potentials of Curcumin as an Antidepressant (hindawi.com)
[26] Frontiers | Curcumin in Depression: Potential Mechanisms of Action and Current Evidence—A Narrative Review (frontiersin.org)
[27] Curcumin, inflammation, ageing and age-related diseases – PubMed (nih.gov)