Yes Superfood blog

Immunerősítés Superfood Porokkal Gyerekeknek

by yes_superfood Admin on Dec 01, 2022

Immunerősítés Superfood Porokkal Gyerekeknek

Sokan kérdezik tőlünk nap mint nap, hogy a Yes Superfood porokat fogyaszthatják-e gyerekek, ha igen, mennyit, és így tovább. Az alábbi blogposztban szeretném megosztani tapasztalataimat*, és hogy én hogyan dobom fel a kisfiam ételeit superfood porokkal.

Anyaként mindig fontos volt nekem, hogy a kisfiam egészségesen étkezzen, és minden, a fejlődéséhez szükséges tápanyagot megkapjon. Ezt elsősorban sok friss gyümölcs és zöldség kínálásával értem el nála, de mint minden gyereknek, neki is vannak válogatósabb időszakai.

A kisfiam, Marci most másfél éves, és már egy éves kora óta lelkes superfood fogyasztó. Én a következőkhöz szoktam neki keverni superfood porokat, általában egy fél teáskanálnyi mennyiséget:

• joghurt

• zabkása

• növényi tej

• smoothie

Az alábbi blogposztban részletesen bemutatjuk, hogyan támogathatják gyermeked egészségét a Yes Superfood porok, valamint a végén találsz egy összefoglaló táblázatot a superfood porokról.

 

Kék spirulina

A kék spirulina (Phycocyanin) a zöld spirulina algának az egyik legfontosabb hatóanyaga, az úgynevezett „kék arany”. Erős antioxidáns, immunerősítő hatása miatt tökéletes étrend-kiegészítő a család minden egyes tagjának. A Kék spirulina superfood port azért is szeretem ajánlani gyerekeknek, mert jótékony hatásai megegyeznek a közismert zöld spirulina poréval, viszont semleges az íze, a szaga és vibrálóan kék a színe. Semleges ízénél fogva tényleg bármilyen ételt felturbózhatunk a Kék spirulina superfood por segítségével, nem fogja megváltoztatni az adott étel vagy ital ízét.

A spirulináról szóló kutatások főként a zöld spirulina jótékony hatásait vizsgálják, de mivel a Kék spirulina por a zöld spirulinának egy kivonata és szintén 100% természetes és vegán összetevő, a zöld spirulina jótékony hatásait mind magáénak tudhatja.

A gyerekek szervezetét a következőképpen támogathatja a Kék spirulina superfood por:

•  A spirulina számos létfontosságú vitamint tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a gyerekek megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez. Ilyenek pl. az E-vitamin, a C-vitamin vagy a béta-karotin.

•  A spirulina ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, pl. vasban, káliumban, kalciumban.

•  A spirulina erősíti az immunrendszert, ami különösen fontos a gyerekek esetében, hiszen rengeteg kórokozóval találkoznak a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és a játszótereken. Számos állatkísérlettel igazolták már, hogy a spirulina serkenti a fertőzések ellen harcoló antitestek termelődését.

•  A spirulina enyhítheti az antibiotikumok okozta hasmenéseket. Habár az antibiotikumok számos nemkívánatos organizmust elpusztítanak, az úgynevezett „jó” baktériumokat is kiirtják az emésztőrendszerünkből. Laborkísérletek igazolják, hogy a spirulina segíti az olyan probiotikumok megtelepedését, mint amilyen a Lactobacillus acidophilus.

•  A spirulina megelőzheti az allergiás reakciókat, mivel gátolja az allergiás tünetekért felelős hisztamin felszabadulását. A spirulinával olyan tünetek előzhetőek meg, mint az orrfolyás, a vizenyős szemek vagy a csalánkiütés.

 A spirulina kiváló fehérjeforrás. A fehérjék a szervezetünk építőkövei, így létfontosságúak a gyermekek növekedésének és fejlődésének szempontjából.

A Kék spirulina superfood por adagolása gyerekeknek

Az általános napi adag gyerekeknek fél-egy mokkáskanál Kék spirulina superfood por. A termék egy éves kor felett adható. Kedvenc gyors és gyerekbarát smoothiereceptünk: Áfonyás Kék spirulina smoothie.

 

Sárkánygyümölcs por

A Yes Superfood Sárkánygyümölcs pora 100% liofilizált, vöröshúsú sárkánygyümölcsből készül. Így amennyiben a gyermeked nem allergiás a sárkánygyümölcsre, ezt a superfood port is bátran fogyaszthatja napi rendszerességgel.

A sárkánygyümölcs rendkívül gazdag tápanyagokban, és a következőképpen támogathatja gyermeked egészségét:

 A sárkánygyümölcs erősítheti az immunrendszert. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek megvédenek a káros szabadgyököktől és ellenállóbbá teszik a szervezetet.

 A sárkánygyümölcs tápanyagai támogathatják az egészséges szívműködést mind felnőttek, mind gyerekek esetében.

• A sárkánygyümölcs rendkívül gazdag kalciumban, nátriumban és foszforban, így támogathatja a csontfejlődést és az idegrendszer megfelelő működését.

 A sárkánygyümölcs nagyon sok C-vitamint tartalmaz, amely elengedhetetlen számos testi folyamat szempontjából.

 A sárkánygyümölcs segítheti az emésztést. Magas rosttartalma révén támogatja az egészséges bélmozgást, stabilizálja a vércukorszintet, segít az egészséges testsúly megtartásában és megelőzheti a székrekedést.

A Sárkánygyümölcs superfood por adagolása gyerekeknek

Amennyiben gyermekünk még nem fogyasztott sárkánygyümölcsöt, érdemes fokozatosan növelni a Sárkánygyümölcs por adagolását. Kezdjünk ¼ teáskanálnyi adaggal, majd apránként növeljük a napi adagot akár 2-3 teáskanálig. Amennyiben bármilyen allergiára utaló tünetet tapasztalunk, azonnal hagyjuk abba a por fogyasztását és forduljunk kezelőorvoshoz. A Yes Superfood Sárkánygyümölcs pora egy pink, kristályos textúrájú, édes por, amit akár magában is bevehetünk és elrágcsálhatunk, így segítve a gyorsabb felszívódást. Keverhetjük vízbe, gyümölcslébe, kihűlt teába, tejbe, joghurtba, zabkásába, vagy bármilyen ételbe/italba, amelyet gyermekünk szívesen fogyaszt. A Sárkánygyümölcs por édes, gyümölcsös íze leginkább magában fogyasztva vagy italokba keverve érvényesül, ételbe keverve már nehezebben vehető észre az íze. Próbáljátok ki desszertnek is beillő Sárkánygyümölcsös tápióka puding receptünket.

 

Pillangóborsó por

A Pillangóborsó porunk az ayurvéda és a hagyományos kínai orvoslás által évezredek óta használt növényből, a pillangóborsó virágból készül (Clitoria Ternatea). A pillangóborsó virágot nem csak jótékony hatásai, de természetes színezőereje miatt is régóta használják Ázsiában. Biztonsággal fogyasztható mind felnőttek, mind gyermekek számára. Ezt mit sem igazolja jobban, minthogy 2021-ben az USA-beli FDA (Food and Drug Administration = Étel- és Gyógyszerügyi Adminisztráció) is jóváhagyta alkalmazását ételek és italok színezésére.

A Pillangóborsó por nem csak az egyik személyes kedvencem, de kisfiamnak is ezt a superfood port adtam először, joghurtba keverve.

A pillangóborsó különleges hatóanyagai a következőképpen támogathatják gyermeked egészségét:

 A pillangóborsó stabilizálja a vércukorszintet, így csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

 A pillangóborsó antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, így növeli az immunitást.

 A pillangóborsó hozzájárul az egészséges agyműködéshez. Az indiai ayurvédikus gyógyászatban évszázadok óta a memória javítására, a szorongás és a depresszió tüneteinek enyhítésére használták a pillangóborsót. Ezen hatásokból a gyerekek is profitálhatnak, segíthetik őket a tanulásban és csökkenthetik az iskola okozta stresszt.

 A pillangóborsó javíthatja a látást. A benne található antocianin antioxidáns növeli a szemek vérellátását.

 A pillangóborsó javítja az alvásminőséget, ezért érdemes este, lefekvés előtt fogyasztani, hogy könnyebben menjen az elalvás.

A Pillangóborsó superfood por adagolása gyerekeknek

A Pillangóborsó porból napi fél-egy mokkáskanál fogyasztása ajánlott gyerekeknek ételhez vagy italhoz keverve. Az egyik legkönnyebb és legfinomabb pillangóborsós recept a Pillangóborsó latte, amelynek különleges fahéjas íze és szép kék színe minden gyereknek tetszeni szokott.

 

Ceremonial matcha

A Yes Superfood porok közül talán a Ceremonial matcha az, amelyik a legtöbb fejtörést okozza, hogy adható-e gyerekeknek vagy sem. A Ceremonial matcha természetes koffeinforrás, viszont fontos megjegyezni, hogy a matchában sokkal kevesebb koffein van, mint a kávéban (matcha: 30 mg koffein/csésze, kávé: 70-75 mg/csésze). Továbbá a matchában található L-teanin fokozatosan, 4-6 óra alatt szabadítja fel a koffeint a véráramba, így sokkal kiegyensúlyozottabb módja a koffeinfogyasztásnak.

A Ceremonial matcha superfood porunk a következő módokon támogathatja gyermeked szervezetét:

 A matchában található katekinek vírusölő hatóanyagok, így megelőzhetjük a gyerekek közt gyakran előforduló megfázásokat és influenzát.

 A matcha segíthet a megfelelő szájhigiénia fenntartásában. A gyerekek különösen ki vannak téve a fogszuvasodás veszélyének, és a matchában található EGCG katekin megvédi őket a szuvasodást okozó baktériumoktól.

 A matcha L-teanin tartalma segít a koncentrációban és javítja a memóriát. Valamint a benne található polifenolok javítják az agy vérállátást.

 A matcha segít a gyermekkori elhízás megelőzésében, mivel enyhíti az édességek utáni sóvárgást és stabilizálja a vércukorszintet.

A Ceremonial matcha superfood por adagolása gyerekeknek

Amennyiben gyermekünk hajlamos a túlpörgésre, hiperaktivitásra, mindenképpen mellőzzük a matcha fogyasztását. Viszont 12 éves kor felett már fokozatosan bevezethetjük a matchát, mivel ennyi jótékony hatást kevés étel/ital tudhat magáénak, valamint a cukrozott üdítőknél, kakaóknál sokkal jobb alternatíva a reggeli ébredés után. Koffeintartalma miatt mindenképpen a délelőtti órákban adjuk a matchát, és maximum fél-egy mokkáskanálnyi adagot adjunk naponta. Tejhez/növényi tejhez keverve sokkal lágyabb, édeskésebb az íze, mint a zöld teának, így azok is szokták szeretni, akik egyébként nem teáznak. Továbbá nagyon jól passzol a csokihoz, próbáljátok ki mindenmentes Matcha minisajttorta vagy Kókuszos matcha proteingolyó receptjeinket, amelyek szuper reggelik és tízóraik is lehetnek.

 

Homoktövis por

A Yes Superfood Homoktövis pora 100% liofilizált homoktövis bogyóból készül. Mi a homoktövis bogyó egészét feldolgozzuk, így nem veszítünk el értékes tápanyagokat.

A Homoktövis superfood por a következőképpen támogatja gyermeked egészségét:

 A homoktövis rendkívül gazdag vitaminokban és tápanyagokban, például A-, C-, K- és E-vitaminban, vasban, kalciumban, magnéziumban, káliumban, rézben és cinkben.

 A homoktövis az egyetlen növényi étel, amelyben mind a négy omega zsírsav megtalálható.

 A homoktövis rendszeres fogyasztása gyógyírt jelenthet számos bőrprobléma ellen, mint pl. az ekcéma, a psoriasis vagy az akné.

 A homoktövis csökkenti a vércukorszintet, így csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

 Magas tápanyagtartalmával erősíti az immunrendszert, megvédi a gyerekeket a betegségektől, a fertőzésektől.

A Homoktövis superfood por adagolása gyerekeknek

Akárcsak a Sárkánygyümölcs porból, a Homoktövis porból is napi 1-3 teáskanál az ajánlott adag, és ezt a mennyiséget gyerekek is bátran fogyaszthatják. Savanykás, citrusos íze miatt érdemes édesebb gyümölcsökkel keverni, pl. hozzáadhatjuk egy egyszerű banánturmixhoz vagy készíthetünk belőle Trópusi-homoktövises smoothietálat, hogy gyermekünk szívesebben fogyassza.

 

Aktív szén por

Az Aktív szén superfood porunkat elsősorban méregtelenítésre szoktuk ajánlani, így gyerekeknek nem ajánlott rendszeres használata.

Összefoglalás

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, melyik superfood por mikortól és mekkora mennyiségben adható gyerekeknek. Továbbá odaírtuk azt is, melyik milyen ízű, így ha nagyon válogatós a gyermeked, akkor is tudsz választani neki való superfood port!

Superfood por neve, íze

Mennyi idős kortól?

Ajánlott napi adag

Kék spirulina

semleges

1 éves kortól

½-1 mokkáskanál

Sárkánygyümölcs por

magában édes, ételben semleges

1 éves kortól

1-3 teáskanál

Pillangóborsó por

italban enyhén fahéjas, ételben semleges

1 éves kortól

½-1 mokkáskanál

Ceremonial matcha

lágyan zöld tea ízű

12 éves kortól

½-1 mokkáskanál

Homoktövis por

citrusos, savanykás

1 éves kortól

1-3 teáskanál

Aktív szén por

semleges

Gyerekeknek nem adható!

 

 

Nyári Lili

A Yes Superfood társalapítója és brand managere

 

*Fontos! Mielőtt étrend-kiegészítőt adsz gyermekednek, egyeztess olyan kezelőorvossal, aki tisztában van gyermeked esetleges egészségügyi problémáival, allergiáival stb. A blogposztban leírt információk a szerző személyes tapasztalatain és a megjelölt forrásokon alapulnak, az egyéni tapasztalatok eltérhetnek ettől. Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, egészséges étkezést. Bármilyen allergiás reakció esetén hagyja abba a termékek fogyasztását és forduljon kezelőorvoshoz.

Források:

Health Benefits of Spirulina for Kids, https://parentinghealthybabies.com/health-benefits-spirulina-kids/

Dragon Fruit for Baby – Is it Safe to Give Your Child?, https://parenting.firstcry.com/articles/dragon-fruit-for-baby-is-it-safe-give-your-child/

FDA Approves Sensient Butterfly Pea Flower Extract, https://sensientfoodcolors.com/en-us/curata/fda-approves-sensient-butterfly-pea-flower-extract/

Should Our Children Drink Matcha Tea?, https://teaologists.co.uk/blogs/teaologists-health-habit-blog/45465153-stop-this-concerns-your-children

The Top 11 Health Benefits of Sea Buckthorn Oil, https://www.healthline.com/nutrition/sea-buckthorn-oil